Oldal kiválasztása

Verseim

Ajánló

Emlékeztek milyen érzés volt gyermekként a nagyok ölében ülve hallgatni a Pont, pont vesszőcske… kezdetű mondókát? Arra is emlékeztek, hogy a vonalakból, pontokból hogyan formálódott ember? Azt hiszem azt a verset senki nem felejtette el, és a mai napig el tudja ismételni! Hogy miért? Mert rajzolás, mondókázás közben a felnőtt a gyermekre és gyermek a felnőttre figyelt. Gyermekként azt érezhettük, ez a mondóka csak nekünk szól.

A rajzolás, festés, mintázás, képalakítás a kézimunka különböző fajtái fontos eszközei a gyermeki személyiség fejlesztésének. A kisgyermek „mintakövetéses” módszerrel tanul, megfigyeli az esztétikához való érzelmi viszonyulásunkat, s igyekszik ő is ahhoz hasonlatosan cselekedni. Lemásolja viselkedésünket, érzéseinket.

Az, hogy a gyermek mikor és hogyan kerül kapcsolatba rajzeszközökkel, egyedül rajtunk, felnőtteken múlik. Ez történhet otthon, családi környezetben, de sok esetben a kicsi akkor találkozik vele, ha megkezdődik a közösségi élethez szoktatása, vagyis amikor óvodába (bölcsődébe) kerül.

Hogy miben rejlik a vizuális nevelőmunka eredményessége? 38 éves óvodapedagógusi szakmai tapasztalattal bizton állíthatom:

Ha fel tudjuk kelteni a gyermek e tevékenység iráni érdeklődését, és ha örömmel, vesz részt ezeken a foglalkozásokon.  A pedagógusnak szakmailag jól felkészültnek kell lenni, hiszen a gyermeki munkák továbbfejlesztéséhez pedagógiai-pszichológiai tapintatra is szükség van. Szülőként sem árt néha elmélyedni a különböző nevelést segítő szakkönyvekben.

Papír és ceruza mindenhol található, ezért hasznos időtöltés lehet a közös rajzolgatás.

Ebben a könyvben 36 versike található, ami csak nektek szól! Ezekkel a versekkel egyszerűen, könnyedén, szinte játszva, szeretettel taníthatjuk rajzolni gyermekeinket.

Vegyük hát ölbe őket, rajzoljunk közösen!

Az illusztrációkat készítette: Bihari Borka és Bihari Gerda

A könyv e-mailben megrendelhető, illetve e-book formában is kapható.